Creatieve Broedplaats
Het Slangenpand presenteert: 44 evenementen in deSlang

Also available in: Engels

44 evenementen in deSlang

Het Slangenpand aan de Spuistraat is een internationaal bekend staande creatieve broedplaats ‘avant la lettre’. Het kunstenaarscollectief dat hier al 30 jaar woont en werkt, opende vorig jaar op de begane grond van dit iconische pand de openbare kunstruimte deSlang.
Sindsdien zijn hier 44 evenementen georganiseerd, in samenwerking met meer dan 200 (inter)nationale kunstenaars, waar minstens 15.000 bezoekers bij aanwezig zijn geweest.

Deze maand neemt de deelraad van Stadsdeel Centrum een besluit over aankoop van Het Slangenpand om daarmee deze creatieve broedplaats voor de stad te kunnen behouden; voor de kunstenaars hét moment om de brochure ‘44 evenementen in deSlang’ te presenteren; een (foto)overzicht van de diverse exposities, filmavonden, theatervoorstellingen en andere creatieve experimenten die de laatste anderhalf jaar in deSlang hebben plaatsgevonden. Met de persoonlijke teksten van de organisatoren van deze evenementen is het tevens een hartverwarmend pleidooi voor het voortbestaan van Het Slangenpand.

De kunstenaarscollectieven deSlang (Spuistraat 199) en Langgewagt (Spuistraat 219) willen Het Slangenpand aankopen om daar gezamenlijk hun reeds 30 jaar bestaande en florerende creatieve broedplaatsen voort te zetten. Stadsdeel Centrum steunt dit initiatief en besloot daarom in juli dit jaar met de motie ‘ Behoud broedplaats Tabakspanden’ Het Slangenpand aan te kopen; “.. het algemeen belang van stad en stadsdeel is ermee gediend als het samenwerkingsverband Langgewagt en deSlang zijn activiteiten in de Spuistraat kan continueren en intensiveren”. Vervolgens zouden de kunstenaars in samenwerking met BOEI, een non­profit organisatie die erfgoed herbestemt, Het Slangenpand van Stadsdeel Centrum kopen, renoveren en verbouwen tot 15 woonwerkruimtes en een openbare kunstruimte.

Stadsdeel Centrum had reeds in 2010 afspraken gemaakt met de huidige eigenaar, Woonstichting de Key, om de creatieve broedplaats in de Spuistraat te behouden en stelde daar een forse subsidie voor beschikbaar. Met deze subsidie is behoud van de creatieve broedplaats mogelijk, als de Key het Slangenpand verkoopt voor dezelfde prijs waarvoor het in 2008 (op de top van de vastgoedmarkt) is aangekocht. Desondanks blijkt nu, na enkele maanden onderhandelen, dat de Key Het Slangenpand slechts wil verkopen voor een prijs die maar liefst 50% hoger ligt dan in 2008. Tevens stelt de Key op het laatste moment aanvullende voorwaarden aan de verkoop, waarmee Stadsdeel Centrum onaangenaam verrast is.

Met deze eisen én gezien de voortdurende pogingen van de Key om via de rechter het Slangenpand te ontruimen, lijkt de Key er de voorkeur aan te geven om Het Slangenpand te verbouwen tot luxe koopappartementen, commerciële winkelruimtes en privéparkeerplaatsen. Hoe is het mogelijk dat een maatschappelijke organisatie als de Key hiermee de wens van Stadsdeel Centrum én vele Amsterdammers naast zich neer legt? Terwijl het voortbestaan van de florerende creatieve broedplaats ongetwijfeld de waarde van de overige door de Key te ontwikkelen Tabakspanden zou doen stijgen…

De kunstenaarscollectieven deSlang en Langgewagt zijn een online petitie gestart waarin zowel stadsdeel Centrum als de Key worden opgeroepen om het voortbestaan van de creatieve broedplaats Het Slangenpand nú mogelijk te maken:
Deze petitie zal samen met de brochure ‘44 evenementen in deSlang’ bij de komende vergadering in december aan de deelraad van Stadsdeel Centrum worden aangeboden.

Share

No Comments:

Add a Comment