Een open brief: ‘Amsterdam blijf Kleurrijk,
pleeg a.u.b. geen karaktermoord’.

Also available in: Engels

Een hele generatie (beeldende) kunstenaars dreigt te worden overgeslagen.

Door de bezuinigingen van de regering en de werkwijze van de meeste galerieën dreigt een generatie van veelal jonge kunstenaars te worden overgeslagen. Tevens werken veel galeriehouders alleen met een gevestigde orde; kunstenaars, die al succesvol zijn, een cirkel waar moelijk in te komen is. De meeste galeriehouders vragen vaak enorme commissies ; hierdoor is het haast niet te doen om als (jonge en/of onbekende) kunstenaar overeind te blijven. De galerieën doen dit ook om levensvatbaar te blijven anders vallen ze mischien ook om: een zogenaamd zekerheid beleid, maar hierdoor krijgt jong talent geen kans. Er is geen toevoer van nieuw bloed.

Het kunstenaarsschap is natuurlijk een risicovol beroep en het verleden heeft hier genoeg bewijzen van, maar ik denk, dat de stad plekken nodig heeft, waar kunst zich mag en kan ontplooien. Amsterdam is het in mijn ogen verplicht een podium te bieden aan talent, want de stad heeft er baat bij: nu en in de toekomst. Laagdrempelig en centraal gelegen (dus niet buiten de binnenstad). Zowel Amsterdammers, als toeristen moeten deze plekken kunnen bezoeken en zich welkom voelen. Zijn dit de zwarte bladzijden van de kunstgeschiedenis van Amsterdam? Maar er gebeurt genoeg: Denk aan de Wijdesteeg: dankzij o.a. Meneer de Janeiro, die de plek van, een rommelig en grijs straatje omvormde tot de meest kleurrijke plek van Amsterdam; het afgelopen jaar, meer dan een miljoen keer bezocht en gefotografeerd. Veel dank Hero.

Plekken als ‘het slangenpand’ in de Spuistraat, geven kunstenaars de ruimte om te werken, elkaar te ontmoeten en inspireren en het belangrijkste: te kunnen exposeren. Wanneer dit soort plekken verdwijnen, dreigt Amsterdam dood te bloeden. Alles grijs, geen kleur meer.
Amsterdam staat in de hele wereld bekend om: het vrije denken, kaas, tulpen, wiet, dames van plezier, grachten en de oude meesters: Rembrandt, Van Gogh en Appel. Je mag hier jezelf zijn, maar is dat nog wel zo? Amsterdam blijf Leven. Blijf gezond! Toon je ware aard van eigenzinnig durven zijn. Geen dozijntactiek. Ben trots op het feit dat je anders bent. Lang Leve de Kunst!

Principaal aan de haal met ons kapitaal

Principaal aan de haal met ons kapitaal *de Slangepand 18 mart 2015 60×80 cm Koes Komo Art

 

Koes Komo Art

Fenix Artist Group

Share

No Comments:

Add a Comment