25 Years deSlang

Also available in: Dutch

Lorem ipsum dolor sit amet,

https://amsterdam-centrum.groenlinks.nl/files/PlanS199%200406.pdf (dutch)Het Slangenpand Het Slangenpand ofwel De Slang is al sinds 25 jaar een broedplaats in de binnenstad van Amsterdam. De Slang biedt ruimte aan 12 kunstenaars, creatieven en muzikanten die er verenigd wonen en werken. In de 25 jaar dat het pand gekraakt is, hebben de bewoners meerdere pogingen gedaan om hun woonvorm gelegaliseerd te krijgen.

Dankzij de recente aankoop van de tabakspanden door woonstichting de Key is er een mogelijkheid ontstaan de Tabakspanden als creatief centrum en broedplaats te behouden en te ontwikkelen. De bewonersgroep S199 wil dan ook graag aan gemeente Amsterdam en De Key hun idealen, ideeën en visies kenbaar maken.

De ideeën die de bewonersgroep heeft, sluiten aan op het broedplaatsen beleid, de ontwikkelingen binnen het 1012-plan en de richtlijnen die gemeente Amsterdam en woonstichting De Key voor ogen hebben.

Cultuurhistorische waarde van De Slang en het omliggende gebied
De Slang aan Spuistraat 199 is een icoon van een eens zo bloeiende kraakbeweging. Vandaag de dag wordt deze met enige kritiek bekeken, en dreigt zelfs verboden te worden. Het is echter ook deze kraakbeweging die ontelbare creatieve projecten heeft geinitieerd, die heden ten dage bepalend zijn voor het culturele leven in Amsterdam.

Al sinds de vroege jaren ‘80 is het gebied rondom de Tabakspanden de bakermat van de Amsterdamse kunst scene met een breed scala aan inventieve attracties. Initiatieven en ondernemingen als Aorta (Peter Gielen), restaurant de Supperclub, het atelier van Peter Klashorst en het Keizerijk zijn hier een goed voorbeeld van. In een stad als Berlijn worden dit soort panden gecultiveerd en behouden omdat zij een wezenlijk deel vormen van de geschiedenis en woelige creatieve ontplooiing van de stad.

Het Slangenpand telt met zijn opvallende gevel mee in het uiterlijk van de stad, en zorgt voor het diverse straatbeeld dat een expanderende stad een metropool maakt. Het is een vaste stop bij rondleidingen voor ontdekkers van Amsterdam en geeft een unieke kijk in de ontstaansgeschiedenis van de kunstzinnige vrijplaats. Dagelijks wordt de gevel van het Slangenpand bewonderd en gefotografeerd door toeristen en passanten.

Behoud van de gevel en renovatie van het pand zijn dan ook van wezenlijk belang. Het verbouwen en renoveren van de panden als innovatief bouwwerk is voor de gemeente Amsterdam en De Key een geweldig mooie uitdaging.

De bewonersgroep/S199
Wij stellen ons voor als creatieplatform S199. De bewonersgroep bestaat uit een grote verscheidenheid aan creatieve krachten en is daarmee in staat om kunstzinnige, innovatieve en inventieve plannen te ontwikkelen.

S199 heeft sinds de aankoop van De Slang gebrainstormd over de perspectieven binnen de vernieuwingsplannen. Met de Tabakspanden als uitgangspunt zien wij dan ook potentie in een aantal plannen, die naadloos aansluiten op het idee van de ArtMall. De ArtMall is een invulling voor Cluster Tabak 1 die door Langgewagt (Spuistraat 219) reeds bij de Key is voorgelegd.

Wij zien de Spuistraat graag terug als vernieuwde en levendige culturele straat in hartje Amsterdam met een passende verhouding tussen woongenot en creatieve werkruimte. S199 biedt hierbij de gemeente Amsterdam en de Key onze plannen aan om in samenwerking met de huidige bewoners het sociale karakter van het Slangenpand te behouden en inventieve expressie te faciliteren.

Het plan voor bewoning
Het Slangenpand is aan renovatie toe. S199 zou graag zien dat de fundamenten, het dak, de muren en bouwtechnische aspecten van het pand worden gerenoveerd om de leefbaarheid te vergroten.

Wij pleiten voor 12 casco units waar gewoond en gewerkt kan worden, en waar eventueel ruimte is voor een serieus “Artist In Residence” project. Units waarbinnen de bewoners zelf een eigentijdse invulling geven aan de gehuurde oppervlakte met woon/werkruimte op maat. Bepaalde faciliteiten kunnen eventueel gemeenschappelijk gebruikt worden. De begane grond zal uitermate geschikt zijn voor een publiekelijke functie van creatieve aard.

Het plan voor de begane grond
S199 heeft meerdere concepten ontwikkeld voor de invulling van de publiekelijke functie van de begane grond. Allen zijn ze zeer geschikt voor een buurt waar diversiteit in cultuur, sociale cohesie en creatieve exploratie centraal staan.

Eat↔Art, een restaurant waar alle zintuigen kunstzinnig geprikkeld kunnen en mogen worden. Een door kunstenaars of designers ingerichte eetgelegenheid met een verantwoorde en betaalbare menukaart.

Door samenwerkingsverbanden aan te gaan met een horeca ondernemer en bijvoorbeeld de Design Academy, de Kunstacademie en de Koksschool is een variëteit aan interieurarrangementen en gerechten mogelijk. Het ligt in de bedoeling om van Eat↔Art een kneedbare ruimte te maken.

Amsterdam kent een aantal gevestigde koks en kunstenaars die zich met voedsel als kunstvorm bezighouden. Binnen Eat↔Art zouden zij een plaats kunnen krijgen om vernieuwende ideeën te exposeren en te laten consumeren.

Eat↔Art wil zich graag extra profileren door een eigen drankassortiment aan te bieden. Één van de leden van S199 is een ervaren distilleerder die zich daar graag op wil richten.

Do It Yourself Bar, een lunchroom/werkruimte/ontmoetingsplek waar overdag gewerkt kan worden op eigen laptop of aanwezige computers met uitgebreide softwarepakketten. Designers, creatievellingen en studenten treffen elkaar hier bijvoorbeeld voor overleg, presentaties of kennismaking met verwanten in een ongedwongen sfeer.

De Do It Yourself Bar serveert niet alleen de lunch maar faciliteert ook lezingen en cursussen. De begane grond zal daarvoor in verschillende dynamische ruimten zijn ingedeeld met een toegankelijke entree aan de drukke straatkant.

Binnen de Do It Yourself Bar zullen de bezoekers uitgedaagd worden om de wanden te vullen met artwork die zij onder de aandacht willen brengen. Met een interne repro is het afdrukken van artwork snel gerealiseerd. Bedrijven zoals Apple, Adobe en Canon zouden het wellicht interessant vinden om hierin te investeren.

Club Galerie Toilet, een modern en spraakmakend vormgegeven openbaar toilet met meerdere functies. Overdag kunnen ontdekkers en bekenden van de stad hier terecht om toilet te maken en in de nachtelijke uren is de ruimte achter het toilet open als bar en kleine club (ca 150 personen).

Toilet en bar zijn te bereiken via één en het zelfde kassaloket. Eén van de toilet deuren zal leiden tot het bar/club gedeelte, waar drie dagen per week gedanst kan worden op muziek van o.a. de Amsterdamse Beatclub.

Het galerie aspect van Club Galerie Toilet zal bestaan uit vitrines aan de wanden van de afzonderlijke toiletruimtes. Klein beeldmateriaal en objecten die speciaal voor Club Galerie Toilet zijn gemaakt kunnen aan het kassaloket gekocht worden.

Een deel van de inkomsten zal worden gedoneerd aan goede doelen. Één van de leden van S199 is al jaren werkzaam als toiletdame extraordinaire en dus zeer gemotiveerd om zich actief met Club Galerie Toilet bezig te gaan houden.

Realisatie
S199 wil alle mogelijkheden om de plannen te financieren onderzoeken. Subsidiemogelijkheden en sponsoring zullen worden aangevraagd op het moment dat wij meer duidelijkheid hebben over de toekomst van de Tabakspanden en onze rol hierin.

Share

No Comments:

Add a Comment