Met ontruiming Tabakspanden
is Amsterdam nuttig laboratorium kwijt

parool - ontruiing tabakspanden

Also available in: Engels

Met de ontruiming van de Tabakspanden is de Amsterdamse binnenstad niet alleen zijn laatste krakersbolwerk kwijt, maar ook een nuttig laboratorium voor een betere wereld.

De liefhebbers van een aangeharkt Amsterdam hadden gisteren een topdag. Met de ontruiming van de Tabakspanden in de Spuistraat verloor de binnenstad zijn laatste grote krakersbolwerk. Ook in de vastgoedwereld kan de vlag uit. De panden krijgen een bestemming als hotel en appartementen, en daarmee zal ongetwijfeld een boel geld worden verdiend.

parool - ontruiing tabakspanden

Gaat er ook iets verloren? Ja, zeggen pleitbezorgers van vrijplaatsen in de stad. Zij wijzen op de nuttige functie voor de stad van een plek als de Tabakspanden, waar vanaf de start, ruim dertig jaar geleden, bewoners, kunstenaars, creatievelingen en vreemde vogels zonder bemoeienis van de buitenwereld hebben kunnen werken aan hun projecten die, kleinschalig, experimenteel en marginaal, met elkaar gemeen hebben dat zij willen vernieuwen.

Een laboratorium voor een betere wereld wordt de vrijplaats wel genoemd. Goedkope repetitieruimten voor muziekgroepen, idealistische bedrijfjes, duurzame restaurantjes, weggeefwinkels, vergaderplekken voor activisten die de buurt, de stad of de wereld willen verbeteren: waar buiten de markt en de macht de dienst uitmaken, kan binnen worden gedroomd en gedaan.

26-03-15   12:45 uur  – Bron: Het Parool

Share

No Comments:

Add a Comment